NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Pályázati felhívás nyílt a European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) 2023-as csereprogramjára

Képzési portfóliójának részeként, a budapesti központú European Union Agency for Law Enforcement Training (CEPOL) lehetőséget kínál a rendvédelmi szervek tisztviselői számára, hogy részt vegyenek egy kiemelt európai tanulási programban, amely megkönnyíti a tudás- és tapasztalatcserét a nemzetek közöt. A CEPOL Exchange egy kétirányú, határokon átnyúló program, amely lehetővé teszi a résztvevő rendvédelmi intézmények számára, hogy egy másik ország tisztjeit fogadják, biztosítva ezáltal számukra a tapasztalatok és a bevált gyakorlatok megosztását egymással a bizalom kiépítésére és együttműködési projektek kezdeményezésére, valamint a mélyreható és hosszú távú tanulási folyamatok és kapcsolatépítések előmozdítására. A program teljesíti a CEPOL egyik fő célkitűzését, az európai bűnüldözési kultúra fejlesztését.

A program 2007-es indítása óta több mint 4500 rendvédelmi tisztviselő vett részt a különböző szolgálatok (rendőrség, vámhatóságok, határ- és parti őrség, adóhatóságok, ügyészek) közül, hogy részt vegyenek a képzési projektben.

A CEPOL csereprogramjában az alábbi nyitott programokban lehet pályázni:

  • CEPOL General Exchange Programme: Az általános csereprogram lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy a szakterületükhöz kapcsolódó ismereteket multikulturális környezetben, gyakorlatorientált képzési program keretében alkalmazzák. Hozzájárul a bevált gyakorlatok uniós szintű terjesztéséhez és megosztásához, valamint az európai bűnüldözési kultúra kialakításához;
  • CEPOL Tutoring Exchange Programme: Egy kísérleti oktatói csereprogram, amelynek keretében egy tapasztaltabb kollégát segítő, magas rangú tisztviselőből és egy kezdőből álló páros, egy másik ország hasonló profilú rendvédelmi párjával kerül összepárosításra. Ideális esetben a vezető és a kevésbé tapasztalt tisztviselők ugyanahhoz a szervezethez tartoznak. Ez a program alkalmas pályamódosítók vagy uniós szinten új pozíciót betöltők számára;
  • CEPOL-EJTN Exchange Programme: Ez az egyedi program lehetőséget kínál az Európai Unió tagállamainak, a tagjelölt és potenciális tagjelölt országoknak, valamint az Európai Unió társult országaiból érkező rendvédelmi tisztviselőik számára, hogy meglátogassák egymást saját intézményeikben, bíróságaikban és ügyészségeikben, hogy megosszák tapasztalataikat, munkamódszereiket és nyomozási technikáikat a gazdasági és pénzügyi bűnözés, a számítógépes bűnözés, a kábítószer-kereskedelem, az emberkereskedelem, a környezeti bűnözés, a korrupció és a közös nyomozócsoportok területén;
  • CEPOL International Cooperation Exchange Programme: A CEPOL nemzetközi együttműködési csereprogramja, amelyben az EUROMED projekt, a TOPCOP projekt és a CT INFLOW projekt keretében kínál csereprogramokat. Ennek a projektek célja, hogy támogassák a helyi hatóságokat, a rendvédelmi szerveik intézményi és technikai kapacitásának növelésében, hogy jobban tudjanak küzdeni a súlyos és szervezett bűnözés ellen, megelőzzék és felszámolják a terrorista hálózatokat, valamint fellépjenek a terrorizmussal kapcsolatos tevékenységek ellen.
  • CEPOL International Cooperation Mentoring Programme: A program túllép az egyéni szinten, és mind az egyes résztvevők, mind pedig szervezeteik számára előnyöket biztosít azáltal, hogy fokozza a tisztviselők közötti tudásmegosztást és erősíti az intézmények közötti együttműködést. Ez a kísérleti kezdeményezés az általános csereprogram által követett módszertanon alapul.

A pályázóknak a CEPOL rendvédelmi oktatási platformján, a LEEd-en keresztül kell benyújtaniuk a pályázatukat, amelynek határideje 2023. január 27.

Forrás: CEPOL Newsroom