NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Mi várható idén a LIFE Programban?

A legújabb Stratégiai Integrált Projektek (SIP-ek) és a Stratégiai Természetvédelmi Projektek (SNAP-ok), amelyek a LIFE 2021 pályázati felhívás keretében támogatásban részesültek, februárban kerülnek közzétételre. Ezek a projektek hozzájárulnakaz uniós tagállamok környezetvédelmi és éghajlati terveinek, programjainak és stratégiáinak regionális és több régiót érintő, illetve nemzeti szintű végrehajtásához. Ezekről a stratégiai célkitűzésekről bővebben IDE kattinva lehet többet megtudni.

LIFE Program 2023-ban:

  • LIFE 2022 felhívás pályázati eredményei: A 2022-es LIFE pályázatok eredményei az év folyamán kerülnek közzétételre. 
  • LIFE 2023 pályázati felhívások: A 2023-as LIFE Program felhívásai hamarosan elérhetők lesznek az Európai Bizottság Funding & Tenders portálján, illetve indulásukról a Pályázati és Projektmenedzsment honlapja is beszámol majd.
  • LIFE 2023 információs események: Áprilisban, a European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) online infromációs eseményeket fog szervezni a LIFE 2023-as felhívásaival kapcsolatban, amelyek releváns információkat fog nyújtani a pályázók számára. Az előadások a LIFE Program Youtube csatornáján lesznek elérhetők.
  • LIFE 2023 Díjak: a 17. díjátadó gálán fogják elismerni a legjobb LIFE projekteket, amelyek három kategóriában kerülnek (környezetvédelem, természetvédelem és klímavédelem) átadásra. A díjátadó az EU Green Week programjaként kerül megszervezésre, amely Európa legnagyobb és legbefolyásosabb környezetvédelmi eseménye. 
  • European Sustainable Energy Week 2023: Júniusban a LIFE égisze alatt kerül megrendezésre a megújuló energiaforrásokkal és a hatékony energiafelhasználással kapcsolatos legjelentősebb európai esemény, a European Sustainable Energy Week. A 2023-as EUSEW rendezvényre már lehet jelentkezni résztvevőként és kiállítóként egyaránt.
  • LIFE publikációk: A legjelentősebb publikációkról továbbra is híreket fog közölni a Program. A publikációkról IDE kattintva lehet tájékozódni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara konzorciumi tagként részt vesz a Belügyminisztérium "Innovatív vízgazdálkodási módszerek integrált gyakorlati alkalmazása vízgyűjtő szinten önkormányzati koordinációval" (LIFE LOGOS 4 WATERS) elnevezésű projektjében, amelynek célja az önkormányzatok és a piaci szereplők ismereteinek növelése az ecosystem alapú rendszerrel kapcsolatban, ami az éghajlatváltozás okozta vízkockázatokkal és az integrált vízgazdálkodással kapcsolatban hozzájárul a klímaváltozáshoz való jobb alkalmazkodási képességhez. További információk a projektről ITT érhetők el.

 Forrás: European Climate Infrastructure and Environment Executive Agency