NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Marie Skłodowska-Curie Actions: a korszakalkotó mobilitási program kutatók számára

A Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) program az Európai Unió versenyképességének kulcsfontosságú tényezője

European Year of Skills kezdeményezés célja az Európai Unió versenyképességének növelése, a képzésbe és a továbbképzési lehetőségekbe való befektetés. Ezáltal biztosítható, hogy az uniós munkaerő elsajátítsa a munkaerőpiacon ma megkövetelt készségeket. A képzett munkaerő a növekedés egyik fő hajtóereje, amely növeli valamennyi európai vállalat, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) innovációs erejét és versenyképességét.

Jelentős uniós források állnak rendelkezésre a tagállamok képzettségnövelő és átképzési beruházásainak támogatására, többek között a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) programon keresztül. Az MSCA 1996 óta az Európai Unió kiemelt finanszírozási programja, amely a világ minden tájáról érkező kutatókat támogatja pályafutásuk minden szakaszában - legyenek doktorjelöltek vagy nagy tapasztalattal rendelkező kutatók. Az MSCA a kutatás és az innováció minden területe előtt nyitva áll.

Az MSCA program a Horizont Európa keretprogram részeként 6,6 milliárd eurós költségvetéssel járul hozzá a kutatási kiválósághoz, valamint a munkahelyteremtés, a növekedés és a beruházások fellendítéséhez a kutatók készségfejlesztése által. A doktori és posztdoktori programok, valamint az együttműködésen alapuló kutatási és innovációs projektek támogatása az intézmények számára is előnyös. A program hozzájárul az intézmények globális vonzerejének és láthatóságának növeléséhez, és elősegíti az együttműködést az akadémiai körökön túl, többek között a nagyvállalatokkal és a kkv-kkal. 2014 óta több mint 130 országból, több mint 8700 szervezet vett részt a programban. Emellett a program 1180 nemzetközi doktori programot finanszírozott. Az MSCA program továbbra is elősegíti az akadémiai és az ipari szféra közötti együttműködést, hogy a következő generáció tagjai már sikeresen eligazodhassanak a munkaerőpiaci változások között.

 

Az MSCA program és az uniós politikák

Az MSCA teljes mértékben összhangban van a Horizont Európa fő irányvonalaival és közvetlenül hozzájárul az Európai Bizottság kulcsfontosságú politikai prioritásaihoz, valamint támogatja az alulról kezdeményezett és a felderítő/alkalmazott kutatást. A program kulcsfontosságú szerepet játszik az Európai Unió társadalmi kihívásainak megoldásában, bevonja a politikai döntéshozókat, innovátorokat, kutatókat és polgárokat az Európai Unió kutatási és innovációs politikájának kialakításába és a kiemelkedő projektekbe.

Az MSCA politikai prioritásai közé tartozik a European Green Deal, a Climate Pact és a European Research and Innovation missziók. A közelmúltban a rákról, az European Green Deal megállapodásról, valamint az óceánokról és a vizekről szóló MSCA-klaszteres rendezvények jól példázzák, hogy az Európai Bizottság hogyan dolgozik aktívan a kutatók és a politikai döntéshozók közötti kapcsolatok kiépítésén. Ez biztosítja a jobb, bizonyítékokon alapuló politikai döntéshozatalt, valamint kiterjeszti a kutatók karrierlehetőségeit az akadémiai életen túlra is.

"Kiválóság, kutatás, mobilitás"

Az MSCA egyik fő célkitűzése a European Education Area (EEA) és a European Research Area (ERA) összekapcsolása, különösen a doktori programokon, valamint az oktatás és a kutatás területén a készségek fejlesztésén keresztül.  A program támogatja a polgárokat, a széles körű állami programokat, a magánszervezeteket és a kutatók karrierjét az európai kutatás és innováció (K+I) kiválóságának előmozdítása érdekében. Emellett strukturáló hatást gyakorol a felsőoktatási intézményekre és más kutatási szervezetekre is. Ezt a kiválóság széles körű elterjesztésével és a magas színvonalú kutatói oktatás és képzés szabványainak meghatározásával érik el az egész európai kutatási területben és világszerte egyaránt.

Az MSCA regionális, nemzeti és nemzetközi doktori és posztdoktori programokat is társfinanszíroz az MSCA COFUND programon keresztül. A személyzeti csereprogramokat az MSCA Staff Exchanges felhíváson keresztül támogatja, amely tovább erősítette az akadémiai és ipari kapcsolatokat, 2014 óta több mint 5.100 vállalat és 2.650 kkv bevonásával.

 

Miért jelent kimagasló lehetőséget az MSCA a kutatók készségei szempontjából? 

Az MSCA arra a folyamatos európai igényre válaszol, hogy Európában magasan képzett és kutatásalapú humán tőkére van szükség, amely könnyen talál megoldásokat a jelenlegi és jövőbeli kihívásokra. Ennek egyik legjelentősebb példája az MSCA támogatása a COVID-19 válság megoldásához.

Az MSCA az európai kutatók támogatásában új irányt mutat, és több szempontból is a kiválóságra összpontosít. Ez nem csak a támogatott ösztöndíjasokra, a támogatott együttműködésekre és a tudásátadásra korlátozódik, a kiválóság az alkalmazott K+I-módszerekre, az elvégzett kutatásokra, valamint a képzésre, a felügyeletre és a pályaorientációra is vonatkozik. Az emberekbe történő hosszú távú befektetés megtérül, amit többek között az a Nobel-díjasok száma is jelez, akik az MSCA korábbi ösztöndíjasai vagy felügyelői voltak.

Az MSCA és a Nobel-díj

Az elmúlt 26 év során a program a tudományos közösség igényeinek megfelelően fejlődött, és nyitott a világ felé. Míg a kutatók mobilitása már az Európai Bizottság legkorábbi keretprogramjainak részeként is szerepelt, teljes formáját a 4. keretprogramban (1994-1998) nyerte el, amikor a Marie Curie-ösztöndíjak alá került. 2014-ben, a Horizont 2020 keretében a programot átnevezték, és Marie Skłodowska-Curie-ról, a kétszeres fizikai (1903) és kémiai (1911) Nobel-díjas tudósról nevezték el, hogy tisztelegjenek az általa képviselt értékek előtt és terjesszék azokat. 2013 és 2022 között az MSCA program nem kevesebb, mint 15 sikeres Nobel-díjas tudóst emelt ki, csak 2022-ben három díjazottat.

 

MSCA pályázati lehetőségek: 886 millió euró áll rendelkezésre 2023-ban

Az Európai Bizottság új pályázati felhívásokat tett közzé a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések keretében a kutatók képzésének, készségeinek és karrierépítésének támogatására. Az MSCA 2023-24-es munkaprogramja 2023-ban több mint 886 millió eurót, 2024-ben pedig 902 millió eurót biztosít a munkaprogram öt fő fellépésére:

MSCA Doctoral Networks: Doktori képzésre irányuló programokat hajtanak végre az akadémiai és más ágazatokban egyaránt, beleértve az ipart és a vállalkozásokat is. A következő pályázati felhívás 2023. május 30-án nyílik meg és 2023. november 28-án zárul.

MSCA Postdoctoral Fellowships: A PhD-fokozattal rendelkező és új készségeket szerezni kívánó kutatók kreatív és innovatív potenciáljának fokozását támogatja továbbképzésekkel a nemzetközi, interdiszciplináris és ágazatközi mobilitás révén. A következő pályázati felhívás 2023. április 12-én nyílik meg és 2023. szeptember 13-án zárul.

MSCA Staff Exchanges: A nemzetközi, ágazatközi és interdiszciplináris fenntartható kutatási és innovációs együttműködés fejlesztése segíti a személyzet csereprogramjával.  A program célkitűzése, hogy az ötletekből innovatív termékek, szolgáltatások vagy eljárások szülessenek. Az idei pályázati felhívás 2023. október 5-én nyílik meg és 2024. február 28-án zárul.

MSCA COFUND: Új vagy meglévő doktori programokat és posztdoktori ösztöndíjprogramokat társfinanszíroz az Európai Unió tagállamaiban és a Horizont Európa társult országaiban az MSCA legjobb gyakorlatainak terjesztése céljából. Az idei pályázati felhívás 2023. október 10-én nyílik meg és 2024. február 8-án zárul.

MSCA and Citizens: A kutatást elsősorban az Európai Kutatók Éjszakája és a Kutatók az Iskolákban programokon keresztül hozza közelebb a diákokhoz, a családokhoz és a nagyközönséghez. A fellépés növeli a tudatosságot a kutatók munkájának a polgárok életére, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt hatására. Célja továbbá, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a kutatás és a tudományos pálya iránt. A következő pályázati felhívás 2023. június 20-án nyílik meg és 2023. október 25-én zárul.

 

Forrás és képek: Európai Bizottság