NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Elérhető a Frontex Research Grants Programme felhívása

Decemberben elindult a Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) kutatásokat támogató programja, amely egy új, együttműködésen alapuló finanszírozási program és célja, hogy a technológiai kutatás hatását növelje a határigazgatásban. Az ügynökség célkitűzése, hogy támogassa az uniós tagállamokban és a schengeni társult országokban működő nonprofit kutatószervezetek és felsőoktatási intézmények kis léptékű kutatási projektjeit.

A kezdeményezés része a Frontex kutatási és innovációs kötelezettségvállalásának, amely szerint folyamatosan törekszik az olyan ágazatközi kutatási partnerekkel való együttműködésre, amelyek fontos szerepet játszanak a határbiztonság előmozdítása érdekében, új technológiai megoldások kidolgozásában. A nonprofit szervezetek és a felsőoktatási intézmények által végzett kutatások egyaránt alapvető fontosságúak a társadalom érdekeit szolgáló technológiák kifejlesztésében. A Frontex kutatási támogatási programja egy lépés az ezen intézményekkel folytatott párbeszéd ösztönzése és megkönnyítése, valamint az alkalmazott kutatási tevékenységük hatásának növelése felé.

A program keretében közzétették az első pályázati felhívást a határigazgatás újszerű technológiáiról az alábbi három célkitűzéssel:

Felderítés - az Európai Unió nonprofit akadémiai és kutatási szervezetek ökoszisztémájában elérhető élvonalbeli K+I technológiák felfedezése, amelyek képesek a jelenlegi operatív határigazgatási kihívások kezelésére és a felmerülő fenyegetésekre való reagálásra.

Irányítás - innovatív technológiai megoldások kidolgozása az Európai Unió nonprofit K+I szereplőinek ösztönzése révén, hogy kisléptékű technológiai kutatási termékeiket úgy alakítsák ki, hogy azok megfeleljenek az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség operatív követelményeinek.

Méretnövelés - a határbiztonság szempontjából releváns területeken a jelenlegi kisléptékű K+I fejlesztések magasabb technológiai készültségi szintre való átmenetének támogatása, ösztönözve a kísérleti koncepciók és prototípusok megvalósítását, valamint a releváns környezetben történő validálást és demonstrációt.

Bár a felhívás témája nyitott (azaz a pályázók által javasolható kutatási témára vonatkozóan nincsenek korlátozások), a felhívás keretében finanszírozott kutatási projekteknek a következő hét tematikus kategória legalább egyikét (amelyek az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség szempontjából releváns tipikus technológiákat képviselik) kell megcélozniuk:

  • Határellenőrzési technológiák,
  • Határőrizeti és helyzetfelismerési technológiák,
  • Információs és kommunikációs menedzsment és az adatelemzés technológiái,
  • Szimulációs eszközök,
  • Állandó hadtestek és a logisztikai támogatás technológiái,
  • Környezetileg fenntartható rendszerek és műveletek fejlett technológiái (átfogó tematikus kategória),
  • Újonnan megjelenő és kulcsfontosságú alaptechnológiák (átfogó tematikus kategória).

A felhívás teljes költségvetése 250.000 EUR.

A pályázók 6-12 hónapig tartó kutatási projektekre nyújthatnak be pályázatokat, és a Frontex legfeljebb 60.000 EUR társfinanszírozást biztosít, amely a támogathatott projekt közvetlen költségeinek legfeljebb 90%-át fedezheti. A pályázatokat egyéni szervezetek és legfeljebb négy társpályázóból álló konzorciumok egyaránt benyújthatják, és legkésőbb 2023. március 5-én kell beérkezniük a Frontexhez. A pályázatokat IDE kattinva lehet elérni.

Továbbá az alábbi letölthető dokumentum rövid áttekintést nyújt erről a kezdeményezésről, és minden releváns információt tartalmaz.

Forrás és képek: Frontex


Címkék: pályázat ppi Frontex