NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Közös Európai Diploma Címke: 10 Erasmus+ projekt indult a megvalósításra

A kiválasztott projektek közül hat megvizsgálja, teszteli és elősegíti a közös európai diplomajegy bevezetését, amely egy kiegészítő tanúsítványt jelent a több felsőoktatási intézmény közötti transznacionális együttműködés keretében, közös európai kritériumrendszer alapján, több felsőoktatási intézmény közös programjain végzett hallgatók képesítéséhez. A másik négy projekt lehetővé teszi, hogy a felsőoktatási intézmények szövetségei, mint például az "Európai Egyetemek Szövetsége", új együttműködési formákat teszteljenek.

Az európai diploma címke egy több uniós tagállamot átfogó, közös európai diploma felé tett lépés, amely a hallgatói mobilitást és együttműködést hivatott ösztönözni. A cím azokat a készségeket és tanulási eredményeket tükrözné, amelyeket azok a hallgatók szereztek, akik több intézményben és több országban, több nyelven végeztek közös programot, kihasználva a program mobilitási lehetőségeit és a transzdiszciplináris pedagógiai megközelítéseket. A cím továbbá kiegészítené azokat a képesítéseket, amelyeket a hallgatók a több felsőoktatási intézmény - például az európai egyetemek - közötti transznacionális együttműködés keretében végzett közös programok során szereznek.

Ezt a címkét önkéntes alapon, a több intézmény közötti transznacionális együttműködés keretében elért tanulási eredményeket igazoló, közös kritériumrendszer alapján kiadott tanúsítványként adnák ki. Az európai diploma címkéjén dolgozó kiválasztott projekteket felsőoktatási intézmények, nemzeti és regionális hatóságok és más érdekelt felek fogják megvalósítani.

A kiválasztott tíz projekt közül négy lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények szövetségei számára, hogy az uniós együttműködés új formáit - például e szövetségek lehetséges európai jogi státuszát - teszteljék. E jogállás célja, hogy az egyetemi szövetségek önkéntes alapon lehetőséget kapjanak arra, hogy közösen lépjenek fel, közös stratégiai döntéseket hozzanak, közös munkaerő-felvételi kísérleteket tegyenek, közös tanterveket dolgozzanak ki, illetve egyesítsék erőforrásaikat, valamint emberi, technikai, adat-, oktatási, kutatási és innovációs kapacitásaikat.

Minden kiválasztott kísérleti projekt legfeljebb 200 000 eurós költségvetést kaphat az Erasmus+ programból egyéves időtartamra, amely várhatóan 2023 tavaszán kezdődik. Az érintett nemzeti, regionális és/vagy intézményi hatóságokkal együttműködve bizonyítékokat nyújtanak a következő lépésekhez, és a felsőoktatási ágazattal és a tagállamokkal egyetértésben javaslatokat dolgoznak ki egy esetleges közös európai fokozat felé.

Fotó és forrás: Európai Bizottság


Címkék: Erasmus+ PPI Pályázat