NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Marie Skłodowska-Curie Actions: 260 millió eurós pályázat posztdoktori ösztöndíjakra

2023. április 12-én megnyílt a pályázati lehetőség a Marie Skłodowska-Curie Actions idei posztdoktori ösztöndíjaira (Postdoctoral Fellowships).

Az összesen 260,47 millió eurós költségvetéssel rendelkező támogatások célja, hogy erősítsék a PhD fokozattal rendelkező kutatók kreatív és innovációs potenciálját továbbképzésen és nemzetközi, interdiszciplináris és ágazatközi mobilitáson keresztül.

A felhívásra bármely tudományterületen lehet pályázni.

Az ösztöndíjak 2 részre oszthatók:

  • Európai posztdoktori ösztöndíjak (European Postdoctoral Fellowships): bármely nemzetiségű kutató számára nyitottak személyre szabott projektek végrehajtására az EU-ban vagy a Horizont Európa társult országaiban
  • Globális posztdoktori ösztöndíjak (Global Postdoctoral Fellowships): olyan európai állampolgárok vagy hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára, akik harmadik országbeli szervezetekkel szeretnének együtt dolgozni, mielőtt visszatérnének Európába

A kutatóknak egy fogadó szervezettel együtt kell pályázniuk, amely lehet egyetem, kutatóintézet, vállalat, kis- vagy középvállalkozás vagy más, EU-tagállamban vagy Horizont Európa társult országban székhellyel rendelkező szervezet.

A program arra ösztönzi a kutatókat, hogy a tudományos életen túl is szerezzenek tapasztalatokat, lehetőséget adva számukra, hogy ösztöndíjuk lejárta után további hat hónapot töltsenek egy európai, nem akadémiai szervezetnél.

A felhívás 2023. szeptember 13-án zárul és várhatóan több mint 1200 projektet finanszíroz majd.

Irányadó ütemterv

  • 2023. április 12.: Pályázati felhívás meghirdetése
  • 2023. szeptember 13.: A pályázatok benyújtásának határideje
  • 2024. február: A pályázók értesítése a pályázati eredményekről
  • 2024. március-május: Támogatási szerződések aláírása sikeres projektek estében
  • 2024. április-május: Az első uniós finanszírozású projektek elindulása

 

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)

A Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) program az Európai Unió versenyképességének kulcsfontosságú tényezője. Az MSCA 1996 óta az Európai Unió kiemelt finanszírozási programja, amely a világ minden tájáról érkező kutatókat támogat pályafutásuk minden szakaszában - legyenek doktorjelöltek vagy nagy tapasztalattal rendelkező kutatók. Az MSCA a kutatás és az innováció minden területe előtt nyitva áll.

Az MSCA program a Horizont Európa keretprogram részeként 6,6 milliárd eurós költségvetéssel járul hozzá a kutatási kiválósághoz, valamint a munkahelyteremtés, a növekedés és a beruházások fellendítéséhez a kutatók készségfejlesztése által. A doktori és posztdoktori programok, valamint az együttműködésen alapuló kutatási és innovációs projektek támogatása az intézmények számára is előnyös. A program hozzájárul az intézmények globális vonzerejének és láthatóságának növeléséhez, és elősegíti az együttműködést az akadémiai körökön túl, többek között a nagyvállalatokkal és a kkv-kkal. 2014 óta több mint 130 országból, több mint 8700 szervezet vett részt a programban, emellett a program 1180 nemzetközi doktori programot finanszírozott. Az MSCA program továbbra is elősegíti az akadémiai és az ipari szféra közötti együttműködést, hogy a következő generáció tagjai már sikeresen eligazodhassanak a munkaerőpiaci változások között.

 

További információ és jelentkezés

MSCA opens €260 million call for Postdoctoral Fellowships

For full details of this call, visit the call page on the EU Funding & Tenders portal

Have a look at our tips and tricks to prepare your application

Find out more on how to apply to MSCA