NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Kell-e féltenünk jogainkat a mesterséges intelligenciától?

„Fedha vagyok, az első mesterséges intelligenciával készített műsorvezető Kuvaitban. Milyen híreket szeretsz? Halljuk a véleményed!” – mutatkozott be egy Twitter-videóban nemrégiben egy virtuális hírolvasó. Egy másik hír szerint egy német fotós rangos nemzetközi díjat utasított vissza azért, mert az elismerést egy mesterséges intelligenciával (MI) készült képéért ítélték oda. A TikTokon pedig immár közel 9 milliós nézettséggel fut egy olyan dal, amelyet ugyancsak mesterséges intelligenciával komponáltak.

A ChatGPT berobbanása számos jogi kérdést vet fel. A Ludovika Podcast adásában ezúttal az emberi jogi aspektusokkal foglalkoztak. Mit jelent pontosan a mesterséges intelligencia, mit értünk e fogalom alatt? Mely emberi jogokat érintheti elsősorban és hol tart most e terület nemzetközi szabályozása? Állami vagy globális döntéshozói szinten kellene-e tenni a MI káros, emberi jogokat sértő hatásai ellen? Milyen hatása lehet a kisebbségek nyelvi jogaira, a kisebbségi oktatásra? És érintheti-e a jogállamiságot?

Ludovika Podcast adásában erről kérdezték a szakértőket, Nagy Noémit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Jogi Tanszékének docensét, és Tóth Norbert egyetemi docenst, a tanszék vezetőjét.

A podcast a TKP2021-NKTA-51 számú projektben, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósult meg.