NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Pályázati és Projektmenedzsment Iroda

Felhívás Tudományos Mecenatúra pályázathoz

nkfih_logo

A Kulturális és Innováció Minisztérium, mint támogató által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint kezelő szerv útján meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja a hazai tudományos kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának ösztönzése, a tudománykommunikáció és a nyílt tudomány hazai térnyerésének támogatása.

A konstrukció három alprogramja:

Alprogram Megnevezése Kódszáma
1. alprogram Részvétel külföldi konferencián MEC_R_24
2. alprogram Nemzetközi konferencia hazai szervezése MEC_SZ_24
3. alprogram Tudományos eredmények népszerűsítése MEC_N_24

A pályázat minden tudományterület számára nyitott az alábbi támogatási lehetőségekkel:

  1. külföldön megrendezésre kerülő, meghirdetett nemzetközi tudományos konferenciákon részvétel és kutatási eredmények bemutatása;
  2. Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos rendezvények, konferenciák szervezése (különös tekintettel a nemzetközi kutatási infrastruktúra tagságainkkal összefüggő rendezvényekre);
  3. tudományos eredmények társadalmi népszerűsítése, és a közösségi tudomány (citizen science) támogatása.

A pályázók köre

A Felhívásra a kutatás feltételeit biztosító befogadó intézmény és a pályázatot szakmailag irányító projektvezető kutató együttesen pályázhatnak, amennyiben megfelelnek a felhívásban szereplő feltételeknek.

Keretösszeg és az igényelhető támogatás összege

A Támogató – összhangban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024. évi programstratégiájával – a pályázat célkitűzéseinek elérése érdekében az NKFI Alapból összesen 1 milliárd forint keretösszeget biztosít, amelyből a 2024. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás 1 milliárd forint.

A támogatásban részesülő támogatási kérelmek várható száma összesen 155-240 darab. E szám indikatív jellegű, a támogatást igénylők által igényelt és elnyert támogatás függvényében változhat.

A támogatás intenzitása 100%.

Jelen pályázati felhívás alapján benyújtható támogatási igény:

Alprogram Megnevezése Igényelhető összeg/ maximális futamidő
1. alprogram Részvétel külföldi konferencián 0,25-1,5 millió forint/12 hónap
2. alprogram Nemzetközi konferencia hazai szervezése 3-15 millió forint/12 hónap
3. alprogram Tudományos eredmények népszerűsítése 10-35 millió forint/12 hónap

A projekt futamideje

A támogatási kérelemben foglalt tevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam mindhárom alprogram esetében maximum 12 hónap. A támogatói okiratban megállapított megvalósítási időszak szakmailag alátámasztott indoklás mellett összesen legfeljebb 12 hónappal hosszabbítható meg; kivételt képez az 1. alprogram (MEC_R_24), amelyben nem kérelmezhető hosszabbítás.

A pályázat benyújtása

A pályázatokat magyar nyelven kell benyújtani. A támogatási kérelmet az NKFI Hivatal Elektronikus Pályázatkezelő Rendszer (EPR) felületén keresztül kell elkészíteni és benyújtani (https://www.otka-palyazat.hu/). A pályázatot kizárólag elektronikus úton kell benyújtani, annak egyik részét sem szükséges papíralapon eljuttatni az NKFI Hivatalhoz. A felhívásra alprogramonként legfeljebb egy pályázat nyújtható be.

Támogatási kérelem benyújtási határideje

2024. május 28. 16:00

Projektmegvalósítás

A projektek 2024. október 1. és 2024. december 1. között indulhatnak.

Forrás és további információ: NKFI Hivatal